sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Ghaanalaiset nimet

Alotetaanpas tää blogi ihan tällälailla ghaanalaisista nimistä. Mun mies on siis ghaanasta ja meillä on tyttö, joka on syntynyt Marraskuussa (perjantaina - tämä on oleellinen tieto nimen suhteen ;P )

Jos olet ghaanalainen niin on erittäin suuri todennäköisyys että saat jonkin ghaanalaisista "viikonpäivä" nimistä. Esimerkiksi minun mieheni on Kofi - syntynyt perjantaina. Isoisä on Kofi (myös isoisoisä on Kofi). Minusta aika hauskaa, että mieheni, hänen isoisä ja isoisoisä ovat kaikki syntyneet perjantaina. 

Ainiin nimistä tulikin mieleen, että jos olet kaksonen niin nimesi on aina Ata olet sitten tyttö tai poika. Ja tietenkin kaksosten molempien nimiksi tulee sama, ainoa ero että toinen on Junior ja toinen Senior. Esim kaksos tytöt syntyneet lauantaina ovat Ata Ama Senior ja Ata Ama Junior. :) 






GHAANALAISET NIMET

Tyttö                                                              Poika

Adwoa - Maanantai                 Kojo, Kwadwo - Maanantai 
 Abena - Tiistai                                        Kobina - Tiistai
   Ekua - Keskiviikko                                Kweku - Keskiviikko
     Yaa - Torstai                                            Yaw - Torstai
    Afia - Perjantai                                 Kofi, Fifi - Perjantai
   Ama - Lauantai                                    Kwame - Lauantai
     Esi - Sunnuntai                                     Kwesi - Sunnuntai







Nimistä puheenollen, ghaanassa kun asutaan yhteisöissä niin tätejä ja setiä kutsutaan siskoiksi ja veljiksi. Joten on hyvin tavanomaista että myös omat lapset kutsuvat sinua siskoksi tai veljeksi, koska kaikki muutkin kutsuvat. Toisekseen minkä itse olen huomannut, niin todella hauska juttu että kun mieheni ystävät kyselevät kuulumisia niin usein he kysyvätkin mitä meidän prinsessalle kuuluu. Ja he myös puhuvat hänestä kuin hän olisi heidän tyttärensä. "Meidän prinsessa..." Muutenkin afrikkalainen kulttuuri on jotain niin ihanaa. Sitä se todellakin on. Muistan aikoinaan (n 2vuotta takaperin) kun menin Malawiin vaihtoon. En ollut IKINÄ kokenut vastaavaa: minusta tuntui, että olen vihdoinkin tullut kotiin. Rakkauteni Afrikkaa kohtaan alkoi sillä hetkellä, eikä se ole vieläkään kuollut. Päinvastoin ikävä kaivaa rintaa ja malttamattomana odotan sitä päivää kun saan astua lentokoneen kyytiin määränpäänä Accra, Ghaana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti